یکی از ابزارهای پرکاربرد در صنعت چوب، دستگاه وکیوم ممبران است. همچنین لازم است بدانید که یکی از پر فروشترین و پرکاربردترین محصولات موجود در صنایع چوب، کابینت ممبران است. در واقع ممبران در سالهای اخیر فروش زیادی داشته است و مورد استقبال مردم قرار گرفته است. اما آنچا افراد از آن بی خبر هستند دستگاههایی است که وظیفه ساخت این محصول پرکاربرد را بر عهده دارند. دستگاه وکیوم ممبران ابزاری است که ام دی اف خام را به مصالح ممبران تبدیل میکند. در واقع اصلیترین ابزار برای ساخت ممبران، دستگاه وکیوم است. در ادامه این مطلب از سایت پتروفوم با ما باشید تا بیشتر درباره این ابزار اطلاعات کسب کنید.
دستگاه وکیوم ممبران چیست؟
دستگاه وکیوم یکی از ابزارهای پرکاربردی است که در سالهای اخیر استفاده زیادی از آن در صنعت چوب شده است. دلیل استفاده زیاد از این ابزار، استقبال مردم از کابینت ممبران در منازل و دکوراسیون کلاسیک است. تفاوت اصلی کابینت ممبران با کابینت MDF در روکشهای آنها است. روکشهای ممبران از جنس پی وی سی هستند. استفاده از این روکشها علاوه بر زیبایی، عمر و مقاومت ام دی اف را افزایش میدهد. اما اگر بخواهید بدانید که چگونه روکش ممبران روی ام دی اف استفاده میشود؟ باید بدانید که روکش ممبران با دستگاه وکیوم بر روی ام دی اف و انواع چوب استفاده میشود. متداولترین روکش پی وی سی بر روی ام دی اف است.
واژه وکیوم به چه معناست؟
واژه وکیوم (Vacuum) در زبان انگلیسی به معنی خلأ است.جارو برقیهای خانگی یکی از انواع وکیومها هستند. جاروبرقیها با ایجاد خلاء در محفظه خود باعث میشوند تمام اجزای ریز را به درون خود بکشند. دستگاه وکیوم ممبران نیز از این خلا استفاده میکند. به احتمال زیادبرای یکبار از چسبهای نواری برای جلد گرفتن کتاب استفاده کردهاید. باید بدانید که بزرگترین مشکل این چسبها این است که بعد از استفاده حبابهایی را روی کتاب ایجاد میکنند.
اگر بخواهیم تشابه این روکشهای PVC را بر روی ام دی اف به شما توضیح دهیم، مثل این است که این حبابها ممکن است در زمان روکش کردن هم ایجاد شوند. ایجاد خلا مهمترین عامل در جلوگیری از این حبابهای کوچک است. اگر این حبابها ایجاد شوند به مرور زمان ترکیده میشوند و یا رشد میکنند. در نتیجه کیفیت کار و کابینت از بین خواهد رفت. اما اگر محیط پرس دارای خلا باشد این حبابها ایجاد نمیشوند. زیرا هوایی برا تکشیل جباب وجود نخواهد داشت.
آموزش کار با دستگاه وکیوم ممبران
استفاده از این نوع دستگاه بسیار راحت است. اما باید اطلاعاتی درباره آن داشته باشید. برای اینکه ام دی اف را با ممبران روکش کنید ابتدا باید طرح را بر روی ام دی اف پیاده کنید. این طرح توسط دستگاه CNC انجام میشود. بعد از اینکه طرح مورد نظر پیاده شد نوبت به چسب زدن توسط دستگاه پاشش میرسد. چسب باید به طور کامل و یکنواخت تمام قسمتهای ام دی اف را بپوشاند. لبههای کار از اهمیت ویژهای برخورددار است. معمولا از 2 لایه چسب برای این نواحی استفاده میشود. بعد از اینکه چسب زدید مدتی صبر کنید تا چسب به طور کامل خشک شود. سپس ورق آماده استفاده درون دستگاه میشود.بعد از اینکه چسب خشک شد برای اینکه با دستگاه وکیوم کار کنید مراحل زیر را به ترتیب انجام دهید:
روکش کردن ممبران
بعد از خشک شدن چسب، تمام قطعات را درون سینی دستگاه وکیوم ممبران قرار دهید. زیر هر قطعه نیز باید پایهها و حفاظ های کوچکی قرار دهید تا از سطح سینی فاصله بگیرد. نباید هیچگونه لقی در قطعات وجود داشته باشد. یکی از الزامات مهم در زمان استفاده از دستگاه پرس وکیوم این است که باید قطعهها زمان فرآیند پرس ثابت باشند.سپس روکش فومیزه یا سیلیکون را روی محصول بکشید. بسته به نوع دستگاه وکیوم ممبران معمولا یک غلتک در کنار دستگاه قرار دارد. فویلی معمولا در کنار دستگاه وجود دارد که کافیست فویل را روی محصول بکشید. سپس محفظه دستگاه را ببندید و روکش زنی را شروع کنید.
در این مرحله دستگاه، روکش را گرم میکند و میزان حرارت دستگاه بستگی به موارد زیادی دارد. قبل از هر چیزی باید از چسبی استفاده کنید که با درجه حرارت دستگاه و روکش هماهنگی داشته باشد. همچنین باید میزان حرارت به اندازهای باشد که روکش کاملا نرم شود. در غیر اینصورتن روکش ترک برمیدارد و کیفیت کار بسیار کم خواهد شد.
ایجاد خلا با استفاده از دستگاه وکیوم ممبران
حرارت باعث میشود که چسب خشک شده دوباره زنده شود. همچنین حرارت باعث افزایش انعطاف روکش میشود. بعد از ایجاد حرارت درون دستگاه نوبت به ایجاد خلا میرسد. زمانی که روکش انعطافپذیری کافی را پیدا کرد به سادگی میتوان خلا ایجاد کرد. به این ترتیب روکش به طور کامل توسط خلا به اطراف ام دی اف پرس میشود.
آخرین مرحله استفاده از دستگاه وکیوم ممبران
بعد از اینکه مراحل پرس تمام شد باید اطراف کار را توسط یک تیزی برش داد. به همین دلیل باید قطعات درون دستگاه بیرون آورده شوند. دقت کنید که هیچگونه لبه اضافی نباید باقی بماند. در غیر اینصورت بعد از مدتی ممکن است که این لبهها باعث جدا شدن روکش شوند. بعد از پرس کردن باید 24 ساعت یا 1 شبانه روز به چسب زمان دهید تا کامل خشک شود. در این صورت روکش استحکام کافی را بدست میآورد. ممکن است یک هفته بعد هم روکش میزان چسبندگی بالایی نداشته باشد و میزان چسبندگی آن به 100 درصد نرسیده باشد. اما به مرور زمان ممبران، چسبندگی روکشها را افزایش میدهد. بنابراین در نگهداری این قطعات دقت داشته باشید و در استفاده از آن عجله نکنید. لازم به ذکر است که بعد از روکش کردن باید لبههای روکشها با نوار لبه پی وی سی پوشانده شوند.
انواع دستگاه وکیوم ممبران
بسته به نوع استفاده و هزینهای که برای دستگاه میشود، دستگاه وکیوم ممبران دارای انواع مختلفی است.برای مثال بری از این دستگاهها دارای غلتکی برای روکش پی وی سی هستند. اما برخی دیگر این غلتک را ندارند و باید توسط دست روکش روی محصول گذاشته شود و برش داده شود. برخی از دستگاهها هم دارای 2 یا حتی 3 سینی هستند. زمانی که دستگاه وکیوم ممبران در حال وکیوم و پرس است شما میتوانید محصولات دیگری را بر روی سینی دوم یا سوم قرار دهید. به این ترتیب با این نوع دستگاهها در زمان خود صرفه جویی میکنید. اجرای مکانیزم پرس کاری با چند روش مختلف امکان پذیر است. به همین دلیل دستگاه پرس وکیوم را با نامهایی مانند پرس وکیوم آسانسوری، پرس وکیوم صندوقی، دستگاه وکیوم ممبران ،پرس وکیوم واگنی و … در بازار میشناسند.از انواع دستگاههای وکیوم ممبران میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- تک سینی صندوقی ( صدفی )
- تک سینی آسانسوری : این نوع دستگاه بر روی یک شاسی ساخته میشود و هد بالای آن با کمک جک پنوماتیک با حرکت آسانسوری بر روی ریل جابجا میشود. با استفاده از این نوع دستگاه وکیوم ممبران میتوان دربها و قطعات ام دی اف را روکش کرد. وکیوم آسانسوری قابلیت خمکاری و وکیوم چوب را دارد.
- دوسینی ( دومیزه ) : معمولا برای افزایش سرعت در کار از این نوع دستگاه استفاده میکنند.
- سه سینی ( سه میزه ): این نوع دستگاه وکیوم ممبران شبیه به وکیوم صندوقی و آسانسوری است.
- فرمینگ: این نوع دستگاه قابلیت فرم دهی به قطعه تا ضخامت مورد سفارش مشتری را دارد.
دستگاه پرس وکیوم ممبران
در دستگاه پرس با استفاده از صفحه لاستیکی علاوه بر فشار بیشتر، حرارت نیز به طور غیر مستقیم به روکش وارد میشود. در نتیجه در مصرف روکش صرفهجویی میشود. همچنین این نوع دستگاه برای روکشهای ضخیم کاربرد بهتری دارد.
برندهای دستگاه پرس روکش PVC و ممبران
این نوع دستگاه برای روکش چوب و نئوپان عالی است. دستگاههای پرس وکیوم چوب دارای انواع برندهای زیر هستند:
- دستگاه وکیوم ممبران آریو
- آوا ماشین
- برند کارن سی ان سی
- تراشه صنعت آغاچ
- نوین تاک
- پرس وکیوم ممبران فرد چوب