در عصر حاضر توجه به دیزاین و دکوراسیون داخلی منازل، ادارات، سالنهای زیبایی و … امری مهر و اجتناب ناپذیر است. از این رو این روزها در چیدمان منازل و سایر مراکز شاهد انواع میز کنسول، ویترین با طراحیهای متفاوت، انواع مختلف میز تلویزیون، کابینت، میز و صندلی، مبلمان، سرویس خواب و از این قبیل وسایل که از جنس چوب و مصنوعات چوبی هستند، میباشیم. تمامی این وسایل با روکش چوب و سایر مصنوعات موجود متناسب با سلیقه مشتری و رنگ دیزاین محل مورد نظر مشتری، پوشیده میشوند. یکی از مواردی که بسیار حائز اهمیت است جنس مواد بکار رفته در ساخت این وسایل و رنگ آنهاست. با توجه به اهمیت این موضوع تصمیم داریم در ادامه این مقاله پتروفوم انواع روکشهای چوبی را به شما عزیزان معرفی نماییم.
روکش چوب چیست؟
در صنعت چوب، منظور از روکش، برشهای نازک چوبی و برخی موارد پوست میباشد که اغلب ضخامتی کمتر از 3 میلی متر (1.8 اینچ) دارند. لایههای نازک که معمولا چوب ماسیو، ام دی اف، تخته خرده چوب یا تخته فیبر با دانسیته متوسط هستند، روی پنل اصلی چسبانده میشوند. به این ترتیب صفحات صاف و مسطحی مانند دربها صفحات چوبی، کابینتها، کفپوشهای پارکتی و اجزای مبلمان ایجاد میشوند. لازم به ذکر است این روکشها برای مصارف تزئینی هم کاربرد دارند.
انواع روکش
روکشها در دو نوع چوب طبیعی و مصنوعی وجود دارند که در ادامه به معرفی هریک و انواع آنها میپردازیم:
روکش چوب طبیعی و انواع آن
روکشهای طبیعی طی یک فرآیند ویژه تولید میشوند. اغلب بعد از پخت چوب در بخار یا آب داغ، گرده بینه مرغوب چوبی که اغلب از گونه پهتن برگان تهیه میشوند، با روشهای لوله بری یا تراشه گیری تبدیل به لایهها یا ورقههای نازک چوب تزئینی میشوند.
این نوع از انواع روکش چوب اگر در برابر رطوبت قرار نگیرند، طول عمر بالایی دارند. از همه مهمتر اینکه این که این روکشها قابلیت ترمیم و تجدید رنگ نیز دارند. برای ساخت این روکش لایهای نازک از چوب روی MDF یا نئوپان پرس میشود تا نمای کار طرح و رنگ چوب به خود بگیرد و زیبایی طبیعی جوب را داشته باشد. در ادامه با برخی از روکشهای طبیعی آشنا خواهیم شد:
روکش چوب طبیعی راش
راش یکی از پرکاربردترین درختان در صنعت چوب است. روکش راش به رنگ صورتی مایل به قهوهای همراه با چشمک و لکههای قهوهای رنگ پرمگس میباشد. این روکش در موارد مختلف از جمله کاربردهای زیر استفاده میشود:
- کابینت چوبی
- درب چوبی
- انواع کمد و گنجه
- انواع میز و مبلمان چوبی
- تختخواب
روکش طبیعی گردو
رنگ این روکش خاکستری متمایل به قهوهای میباشد که از قهوهای روشن تا قهوهای تیره متفاوت است. روکش چوب گرودو دارای بافت ریز همراه با نقوش بسیار زیبا است و برای مصارف زیر کاربرد دارد:
- کابینتهای چوبی
- درب چوبی
- انواع مبلمان
روکش بلوط طبیعی
این روکش به رنگ قهوهای روشن است و تناژ رنگی آن تا قهوهای تیره متغیر میباشد. ازجمله موارد استفاده چوب بلوط به عنوان روکش میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- ساخت مبلمان
- ارائه صفحات میز جلو مبلی
- کابینت چوبی
- ساخت درب چوبی
روکش چوبی ماهگونی
روکشهای ماهگونی از زیبایی بسیار زیادی برخوردار است و به رنگ زرد تا قهوهای مایل به قرمز است. این روکش برای نماکاری مصنوعات چوبی نظیر ظروف چوبی و تزیینی، ظاهرسازی سطوح میزهای اداری و غذاخوری و میز کنسول معرق کاری بسیار مناسب بوده و کاربرد دارد.
روکش چوب مصنوعی و انواع آن
روکشهای چوبی مصنوعی، کاغذ یا ورقههای نازکی از جنس PVC هستند. این روکشها در طرحها و رنگهای مختلفی تولید میشوند و برای پوشش انواع صفحات مرکب نظیر
- نئوپان
- تخته فیبر
و … مورد استفاده قرار میگیرند. با توجه به مواد تشکیل دهنده، این روکش در برابر رطوبت و حرارت مقاوم است. در حال حاضر استفاده از این روکش بسیار متداول است و اغلب صفحات ام دی ام با این روکشها پوشیده میشوند. انواع روکش مصنوعی شامل موارد زیر میباشد:
ورقهای کاغذی
روکش کاغذی (لترون) یکی از انواع روکش مصنوعی است که امروزه کمتر متداول است. زیرا از نازکترین و ضعیفترین روکشهاست و در برابر عوامل محیطی به شدت آسیب پذیر است. این روکش کاغذی به صورت چاپ طرح چوبی یا طرح ساده روی نئوپان میباشد.
روکش ترموپلاستیک
ترموپلاستیک یکی از پرکاربردترین و محبوبترین روکشهای مصنوعی چوب میباشد. این روکش پلاستیکی در طرح چوب و ساده با ضخامت بالا تولید شده و روی MDF و نئوپان زده میشود.
روکش پلی ونیل کلراید(PVC)
پلی وینیل کلراید یا ورق PVC نوعی پلاستیک با کاربرد بالا میباشد و در حال حاضر یکی از ارزشمندترین محصولات صنعت پتروشیمی بشمار میرود.
روکشهای ملامینه
در میان روکشهای مصنوعی موجود در حال حاضر در سطح جهانی بیشترین و وسیعترین دامنه مصرف به روکش ملامینه تعلق دارد. این روکش در بین روکش چوب طبیعی و مصنوعی از پرکاربردترین اوراق فشرده بویژه برای MDF ملامینه میباشد.
مزایای استفاده از روکشها در مقایسه با چوب
- ثبات بالا
- کاهش احتمال ترک خوردگی و شکستگی
- پایداری بالا بویژه در ساخت مبلمان