چوب یکی از مفیدترین و کارآمدترین مصالح در دسترس انسان میباشد. به جرات میتوان گفت اگر چوب را از زندگی بشر حذف کنیم، بسیاری از علوم نمیتوانستند تا به این حد پیشرفت کنند. چراکه بسیاری از شاخههای دانش بشر نظیر صنایع ساختمان، کاغذسازی، داروسازی (ساختن الكل)، مجسمه سازی، قالبسازی، ریخته گری، صنایع اتومبیل، لوازم خانگی، کشتی سازی، صنایع هواپیماسازی، صنایع بستهبندی، سازهای موسیقی و غیره به گونهای به چوب و فرآوردههای جانبی آن وابسته هستند. در این متن پتروفوم قصد داریم تنها به کاربرد چوب در ساختمان سازی بپردازیم. با ما همراه باشید.
انواع چوب در ساختمان سازی
چوبهای قابل استفاده در صنعت ساختمانسازی به دو دسته تقسیم میشوند:
- سوزنی برگ مثل سرو، کاج، سرخدار، نراد
- پهن برگ مانند بلوط، اقاقيا، افرا، ممرز، توسکا، راش، چنار، صنوبر و بید
تفاومت درختان سوزنی برگ و پهن برگ
این دو دسته چوب از دیدگاههای مختلف با یکدیگر متفاومت هستند. برای نمونه تفاوت این دو دسته از دید یک جنگلدار طریقه تکثیر، تعداد گونههای هر دسته، محل تکثیر، آب و هوای مناسب برای رشد هر دسته، شکل مهندسی درخت و شاخههای آن، سرعت رویش و … است. اما تفاوت این درختان برای مهندسین ساختمان و کاربرد چوب این درختان در ساختمان سازی به شرح زیر است:
1- چوب سوزنی برگان سبکتر و نرمتر از چوب پهن برگان است. از این رو برای کارهای قالبسازی و نجاری مناسبتر میباشد و خوش رَندهتر میباشد. به علاوه کار نجاری با این چوب ارزانتر تمام میشود. اما این نکته را نباید فراموش کرد که کار با این چوبها محصول نهایی را بی دوامتر و فیر باربرتر میکند.
2- چوب درختان سوزنی برگ سریعتر و بهتر از پهن برگان خشک میشود.
3- سوزنی برگان مصرف بیشتری نسبت به پهن برگها دارند.
4- برای کاربرد چوب در ساختمان سازی چه به صورت مستقیم برای ساخت درب، پنجره و کمد و چه به صورت غیر مستقیم نظیر قالببندی برای بتن و چه بصورت مبل و میز و صندلی در ایران بیشتر شاهد استفاده از چوب درختان سوزنی برگ به نام نراد هستیم.
5- چوب درختان پهن برگ نقش و رنگهای زیباتری دارند و در مقایسه با سوزنی برگان بهتر لاک و الکل میگیرند.
کاربرد چوب در ساساختمان سازی
چوبها به دو صورت مستقیم و غیر مستقیم در صنعت ساختمانسازی مورد استفاده قرار میگیرند. اما امروزع برای صرفه جویی در هزینهها و کمک به محیط زیست استفاده از چوبهایی که به صورت مصنوعی در ساختمان سازی کاربرد دارند رو به افزایش است. در ادامه برخی از کاربرد چوب در ساختمان سازی را بررسی میکنیم:
روکش
برخی از چوبها نظیر چوبهای ملچ، راش، گردو و توسکا رنگها و نقوش بسیار زیبایی دارند. انسان به دلیل علاقه به طبیعت و روحیه زیبا پسندی از دیرباز اقدام به ساخت لوازم و مایحتاج خود کرد تا با این کار زیبایی محل زندگی خود را دو چندان کند.
اما تقاضای بالا برای محصولات چوبی و محدود بودن آن در طبیعت و همچنین افزایش قیمت آن موجب شد تا بشر برای رفع این مشکل چوبهای خوش نقش و خوش رنگ بصورت ورقههای نازک تولید و این ورقههای نازک را روی چوبهای ساده بچسباند و بدین ترتیب صنعت روکشسازی بوجود آمد. امروزه شاهد انواع ورق ام دی اف 3 میل پرینتی، ورق نئوپان و … هستیم که کاربرد گستردهای در ساختمان سازی دارند.
فرمیکا
برای آنکه فیبر در برابر رطوبت مقاومت بیشتری داشته باشد و همینطور نقش و نگار زیبایی دارشته باشد، یک رویآن را با لعابهای ملامینه در رنگها و نقشهای مختلف میپوشانند که به آن فرمیکا گفته میشود. MDF ملامینه در صنعت مبل سازی، کابینت سازی و سایر وسایل زندگی نظیر میز، صندلی و کتابخانه کاربرد دارند.
پارکت یا فرش چوبی
پارکت یا فرش چوبی یکی دیگر از کاربرد چوب در ساختمان سازی میباشد. برای ساخت پارکت از قطعات کوچک چوبی استفاده میشود که از نظر اقتصادی مقرون به صرفه است. چوب مورد استفاده برای ساخت پارکت باید دارای ویژگیهای زیر باشد:
- باید در برابر سایش مقاومت بالایی داشته باشد.
- دارای نقشهای زیبایی باشد تا به سالن یا اتاق کار جلوه خاصی ببخشد.
در ابتدا به دلیل زیبایی چوب گردو پارکت تنها از چوب گردو ساخته میشد اما به دلیل گران بودن این چوب امروزه پارکت از چوبهای دیگر مانند راش، بلوط، ممرز و ماهاگونی نیز ساخته میشوند.
نحوه ساخت و استفاده از پارکت
برای ساخت پارکت و کاربرد چود در ساختمان سازی ابتدا چوب را خشک و رطوبت آن را تنظیم میکنند. سپس چوبها را با استفاده از اره به قطعات 10 * 2 سانتی متر برش میزنند. ضخابمت هر پارکت در خدود 4 الی 5 میلی متر میباشد. سپس 5 عدد از چوبها را در کنار یکدیگر قرار میدهند تا مربعی به ابعاد 10 * 10 سانتی متر حاصل شود.سپس 25 عدد از مربعها را به روش خاصی روی یک صفه کاغذ یا پلاستیک میچسبانند تا مربعات 50 * 50 سانتی متر ایجاد شود.
مربعات 50 * 50 را با چسب در محلی که از قبل آماده و زیرسازی شده میچسبانند و بعد از سمباده کاری روی آن را با لاک و یا رنگهای شیشه، مانند نیم پلی استر میپوشانند.